Clamtastic

De opdrachtgever en de opdracht:

De opdrachtgever van dit project was het Amsterdam Light Festival. De opdracht die het Light Festival voor ons had, was om een lichtobject te maken. Dit lichtobject moest te maken hebben met het thema van dat jaar, When Nature Calls. Dit betekent dat we een lichtobject moesten bedenken wat te maken heeft met de natuurrampen en wonderen van het afgelopen jaar (2020). Maar het Light Festival wilde graag dat wij een object verzonnen die de wonderen van de natuur liet zien.

 

Ons ontwerp

Ons ontwerp is uiteindelijk een enorme parel geworden. Daaromheen ligt allemaal zand, in het zand liggen mosselen en er staat koraal. De parel geeft licht, en in het koraal zitten sensoren die ervoor zorgen dat als iemand langsloopt het licht feller gaat branden.

Waarom dit ontwerp? Oesters, mosselen en zeegras zijn een belangrijk onderdeel van de kustecosystemen over de hele wereld. Ze worden ook wel bio-bouwers genoemd. Deze bio-bouwers zijn vooral handig in gebieden waar veel stroming is. Ze verzorgen stevigheid door dicht tegen elkaar aan te liggen. Dit geeft de mogelijkheid voor andere plantjes en dieren om daar ook te leven. En zo komt daar langzaam een leefbare woonomgeving voor plantjes en dieren. Het zeegras zorgt ook voor stevigheid in de grond net zoals helmgras doet in de duinen. Doordat hiermee de kust word verstevigd is het beter beschermd tegen de verslechtende omstandigheden van de stijgende zeespiegel.

Betawereld: Lifestyle en Design

Maak jouw eigen website met JouwWeb