De natuur als model
Er worden al veel inspanningen geleverd voor duurzaamheid door innovatieve ontwerpen, materialen, en energiebesparende praktijken. Het doel is om nieuwe producten, processen en beleidsmaatregelen te ontwikkelen die goed zijn aangepast aan het leven op aarde. Natuurlijke patronen en technieken bieden potentieel voor technologische vooruitgang en het oplossen van milieu-uitdagingen. Biomimicry, hoewel nog niet wijdverspreid, kan inspiratie bieden voor toekomstige innovaties door de integratie van natuurlijke principes in architectuur. Deze integratie kan de duurzaamheid van gebouwen verbeteren door regeneratieve ontwerpen te bevorderen.
Opdracht en opdrachtgever
Het bedrijf Sweco is ervan overtuigd dat we met elkaar tot de beste oplossingen komen en daarmee echte verandering tot stand brengen. Verandering is volgens hen de meest constante, noodzakelijke en inspirerende uitdaging die we ons kunnen voorstellen. Met ruim 21.000 architecten, ingenieurs en adviseurs en vestigingen in Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, Duitsland, Nederland, Groot-Brittannië, Tsjechië, Polen, Estland en Litouwen heeft Sweco het grootste architecten- en ingenieursnetwerk van Europa. Sweco staan daarom ook vooraan in de wereld van duurzame verstedelijking. Met aandacht voor de versnellende kracht van digitalisering en een groene en duurzamere samenleving.
Onze opdracht was om de toepassing van biomimicry binnen de civiele techniek te onderzoeken, met als doel inzicht te krijgen in hoe natuurlijke processen en structuren kunnen worden gebruikt om innovatieve en duurzame oplossingen te vinden voor civiel-technische uitdagingen.
Uitwerking
Als onderdeel van ons project hebben we onderzoek gedaan naar biomimicry in de architectuur en hoe dit de duurzaamheid van gebouwen beïnvloedt. We hebben specifiek gekeken naar hoe ontwerpen geïnspireerd door de natuur kunnen leiden tot efficiënter gebruik van materialen, energie en ruimte, met als doel het verminderen van de ecologische impact van gebouwen. Daarnaast hebben we gekeken naar praktische toepassingen van biomimicry in de architectuur, zoals het gebruik van biologische vormen, structuren en processen om innovatieve en duurzame ontwerpen te realiseren.
Proces
Tijdens het project hebben we verschillende vaardigheden geoefend en ontwikkeld. Hierbij zijn enkele zwakke punten aan het licht gekomen, waaronder het werken aan tussentijdse deadlines. We hebben gemerkt dat het plannen en organiseren van taken tussen de hoofddoelen door soms uitdagend was en dat het naleven van deze tussenstappen verbeterd kon worden.
Doordat het meesterproefproject en het profielwerkstuk elkaar overlapten, waren de grenzen tussen beide minder helder, wat soms tot verwarring leidde. Echter, het samenvoegen van beide projecten had wel zijn voordelen, zoals het verminderen van de tijd die we aan elk afzonderlijk moesten besteden. Hierdoor konden we efficiënter werken en meer tijd besteden aan het verdiepen van ons onderzoek en het ontwikkelen van oplossingen.