Een duurzaam rijksmuseum
Opdrachtgever en opdracht
De opdrachtgever voor het eerste project is het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum is sinds 1885 gevestigd in het Rijksmuseumgebouw in Amsterdam dat ontworpen werd door de Nederlandse architect Pierre Cuypers. De collectie biedt een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis. Werken van 17e-eeuwse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals worden hier tentoongesteld. Voor 2020 lag het gemiddelde aantal bezoekers per jaar op ongeveer 2 miljoen. Nu is dat al meer dan 1 miljoen.
Het Rijksmuseum bestaat uit een aantal verschillende gebouwen. Hierdoor wordt veel energie gebruikt. Het Rijksmuseum probeert deze hoeveelheid te verminderen, door hun gebouwen zo duurzaam mogelijk te maken.
In het museum zijn op dit moment verschillende producten die het totale energieverbruik van het museum meten. Het probleem hiermee is echter dat, doordat het op zo’n grote schaal gemeten wordt, dat er niet meer duidelijk is welke aanpassingen wel, en niet goed werken. Nu is het aan ons de taak om een overkoepelende oplossing te bedenken die de duurzaamheidscriteria van het Rijksmuseum overzichtelijk in kaart brengt en die dit op een duidelijke manier naar de buitenwereld communiceert.
Onze uitwerking
Het definitief idee bestaat dus uit twee onderdelen. Een 3D-model waarin informatie is verwerkt. Deze informatie wordt zichtbaar als je op een onderdeel in het museum klikt. Zo kan bijvoorbeeld totale verbruik in kaart gebracht worden en kunnen grafieken per onderdeel getoond worden. Dit model kan zowel op de site als op een scherm in het museum ingezet worden. Zo kunnen zowel bezoekers als externe partijen het model raadplegen.
Het tweede onderdeel bestaat uit een aantal vragen die aan de bezoekers worden gesteld over de duurzaamheid van het Rijksmuseum. Hier kunnen bezoekers aangeven wat zij denken dat het Rijksmuseum doet en welke maatregelen het Rijksmuseum neemt om een duurzaam museum te realiseren. Vervolgens worden de antwoorden van de bezoekers weergegeven op een scherm. Dit geeft het Rijksmuseum feedback over wat de bezoekers denken. Vervolgens kunnen de bezoekers naar het 3D-model kijken om actuele informatie over de duurzaamheid te krijgen.